Sezon na świeży szpinak

0
310
reklama

Dlaczego warto jeść szpinak?

Szpinak zawiera beta-karoten, Wit. C i luteinę ( silne przeciwutleniacze), które korzystnie wpływają na stan naszej skóry, wspomaga także  zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych. W 100 gramach szpinaku znajdują się tylko 23 kalorie.

Tarta ze szpinakiem

Ciasto:

  • 225 g mąki
  • ½ łyżeczki solo
  • 100 g schłodzonego masła
  • 4-6 łyżek zimnej wody

Farsz

  • 400 g szpinaku
  • 250 g sera risotta
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Jajko
  • Olej
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 30-50g startego parmezanu lub twardego żółtego sera

Rozgrzej piekarni do 200 st. C. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty, podnieś brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki. Szpinak podduś z czosnkiem na oleju, dopraw solą i pieprzem. Do ostudzonego szpinaku dodaj serek ricotta. W salaterce roztrzep jajko ze śmietanką, dopraw solem i pieprzem według uznania. Masę jajeczną wymieszaj z masą szpinakową. Połączoną masę wylej na schłodzone ciasto i posyp startym parmezanem. Piecz 10 min w temp. 200 st. C, następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz kolejne 20 min.