Uwaga seniorzy. W upały lepiej nie wychodzić z domu

0
401
reklama

MSWiA informuje:

W związku z ostrzeżeniami meteorologów o bardzo wysokich temperaturach w weekend, lekarze z Oddziału Geriatrii Szpitala MSWiA w Krakowie apelują do osób w podeszłym wieku o unikanie miejsc nasłonecznionych w godzinach od 11 do 16, gdy jest najgoręcej. Uwaga działkowicze – odpoczynek dozwolony tylko w cieniu!

Z biegiem lat słabną mechanizmy chroniące organizm przed przegrzaniem. Seniorzy często borykają się z wieloma przewlekłymi chorobami. Upał może zaostrzyć te schorzenia, a nawet doprowadzić do śmierci.

Jeżeli temperatura powietrza wynosi więcej niż 30 stopni Celsjusza, organizm osoby starszej wymaga wsparcia. Mechanizmy obronne stają się mniej odporne, serce i gruczoły potowe funkcjonują słabiej. Osoby w wieku podeszłym mają osłabione funkcje ośrodka pragnienia, który znajduje się w mózgu. Stąd seniorom zwykle nie chce się pić – wyjaśnia dr Krzysztof Czarnobilski – geriatra ze Szpitala MSWiA w Krakowie.

Zadbajmy o najsłabszych seniorów, którzy nie są w stanie samodzielnie kupić butelki z wodą. Picie jej podczas wysokich temperatur, zmniejsza ryzyko udaru słonecznego.

Seniorzy muszą pamiętać o regularnym smarowaniu się kremami z filtrem, gdyż są bardziej narażeni na nowotwory skóry, a w szczególności na czerniaka. Nie powinno się natomiast ograniczać ilości przyjmowanych leków, z wyjątkiem tych moczopędnych, które odwadniają organizm.

Należy także zwrócić uwagę na takie objawy jak nudności, wymioty, zawroty głowy, bóle głowy, suchość skóry, spadek ciśnienia, gorączkę powyżej 39 stopni. Mogą one oznaczać udar słoneczny. W takim wypadku trzeba jak najszybciej wezwać pogotowie: Opiekun takiej osoby musi zadbać, aby usiadła w zacienionym miejscu, położyła stopy wyżej, na przykład na poduszce i schładzać okładami okolice pach, pachwin oraz szyi. Jeżeli nie mamy dostępu do napojów z elektrolitami, można rozpuścić w litrze wody łyżeczkę soli i taki roztwór podać seniorowi.

Dieta seniora w upalne dni powinna opierać się na lekkich potrawach, rybach, owocach i warzywach sezonowych. Należy unikać tłustego jedzenia, czerwonego mięsa, fast-foodów. Trzeba także pamiętać o najważniejszym posiłku – lekkim śniadaniu.

źródło: PAP