Lato to pora roku, która obfituje w owoce sezonowe. Szczególnie pyszne i pachnące są owoce leśne, jagody i jeżyny.
Składniki:
- 20 dag masła
- 6 żółtek
- 20 dag + 2 łyżki cukru
- 1 op. Cukru waniliowego
- 25 dag mąki
- 10 dag mielonych migdałów
- 1 torebka proszku do pieczenia
- 60 dag jeżyn lub jagód
- 5 dag płatków migdałowych
- 3-4 łyżki konfitury jeżynowej lub jagodowej
- Tłuszcz i bułka tarta do tortownicy
Wykonanie
Przygotować owoce, przebrać, opłukać i osuszyć. Masło utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy maślanej wbijać kolejno po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z mielonymi migdałami, stopniowo wsypywać do ucieranej masy. Składniki dobrze wymieszać mikserem. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie formy rozsmarować przygotowane ciasto i wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Po 15 minutach wierzch ciasta posypać połową owoców. Piec dalej 20-25 minut. Płatki migdałowe zrumienić na patelni, mieszać łopatką aby nie przypaliły się. Zrumienione płatki wymieszać z 2 łyżkami cukru i odłożyć do wystudzenia. Konfiturę wymieszać z pozostałymi świeżymi owocami i rozsmarować na cieście zaraz po wyjęciu z piekarnika. Posypać płatkami migdałowymi i pozostawić do ostudzenia. Smacznego
MK