To, co jesz i pijesz, wpływa nie tylko na to, jak wyglądasz, ale także na to, co czujesz. Emocje są naturalną częścią życia. Modyfikacja diety może spowodować zmiany w naszych mózgach, z kolei to ma wpływ na nastrój i emocje, których doświadczamy. Przyjrzymy się niektórym emocjom i zobaczmy, jakie proste zmiany można wprowadzić do swojej diety, aby zachować równowagę emocjonalną.
Wahania nastroju
Pokarmy, które są dobrym źródłem rozpuszczalnego błonnika, świetnie pomagają złagodzić wahania nastroju. Włącz do diety więcej brązowego ryżu, owsa, jabłek, marchwi i fasoli. Wymienione składniki pomagają spowolnić wchłanianie cukru do krwi, co oznacza, że wyeliminują nagły wzrost jego poziomu. Zastanów się także, czy masz odpowiednią podaż witaminy D – pochodzi z ekspozycji na słońce, a także z jaj, sera (np. sera Gouda od MSM Mońki) i ryb.
Stany depresyjne
Jeśli czasami doświadczasz smutku lub podobnych emocji, zweryfikuj, ile kwasów tłuszczowych omega 3 dostarczasz swojemu organizmowi. Dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 są: siemię lniane (pamiętaj o zmieleniu nasion, ponieważ są one eliminowane z organizmu bez wchłaniania dobrych składników, jeśli są spożywane w całości), orzechy włoskie, awokado i produkty pełnoziarniste. Niektóre badania wykazały również związek między stanami depresyjnymi a niskim spożyciem kwasu foliowego. Znajdziemy go w orzechach, owocach, warzywach (w szczególności ciemnolistnych warzywach) i roślinach strączkowych.
Smutek
Smutek jest normalną emocją. Dbaj o siebie, pozwól sobie na odczuwanie emocji. W swojej diecie zdecyduj się na tzw. comfort food. A co kryje się pod tym tajemniczym określeniem? To po prostu jedzenie przynoszące komfort psychiczny. Co istotne, dla każdego z nas może to być coś innego. Dla jednej osoby będą to potrawy przywołujące miłe wspomnienia, a dla innych produkty z czekoladą lub kremem orzechowym.
Niepokój
Jeśli regularnie odczuwasz niepokój, zweryfikuj, ile w Twojej diecie znajduje się żelaza i witamin z grupy B. Źródła żelaza obejmują: ciemnozielone warzywa liściaste (jarmuż, szpinak, boćwina), suszoną fasolę, ciecierzycę i soczewicę, tofu, komosę ryżową i groszek. Upewnij się, że w tym samym czasie uwzględniasz również źródła żywności bogate w witaminę C (żelazo jest lepiej wchłaniane przez organizm, gdy spożywasz pokarmy zawierające witaminę C – pomyśl o włączeniu papryki, brokułów i większości owoców). Jeśli chodzi o witaminy z grupy B, staraj się regularnie jeść takie rzeczy, jak: sery, produkty pełnoziarniste, orzechy, zielone warzywa liściaste i brokuły.
– Sery dojrzewające są bardzo dobrym źródłem witaminy B12. A wszystko to za sprawą procesu ich dojrzewania. W trakcie niego namnażają się specjalnie dodane do sera bakterie, które produkują B12. W efekcie otrzymujemy produkt, którego już 100g zapewnia zalecaną dzienną dawkę do spożycia (1-5 mikrogramów) – tłumaczy Ewa Polińska z MSM Mońki.
Napięcie i stres
Zaburzenia związane ze stresem obejmują trudności w zasypianiu, bóle głowy, problemy z brzuchem, a także choroby serca. Wyeliminuj lub zredukuj kofeinę, alkohol, sztuczne słodziki, sól, nabiał, mięso (zwłaszcza przetworzone mięso, takie jak szynka, bekon itp.) i wysoko przetworzoną żywność. Jednocześnie zwiększ ilość żelaza w diecie. Jeśli myślisz, że jesz dużo źródeł pokarmu bogatego w żelazo, sprawdź, czy spożywasz również wystarczającą ilość owoców i warzyw oraz źródeł witaminy C, ponieważ nasz organizm potrzebuje jednego, aby móc wchłonąć drugie.
Zmęczenie
Krok pierwszy – sprawdź, kiedy je odczuwasz – czy może po zjedzeniu określonych produktów? Zastanów się również, czy wysypiasz się wystarczająco dobrze? Osoby stosujące diety nisko-węglowodanowe mogą częściej odczuwać zmęczenie, więc może być konieczne zwiększenie ilości spożywanych węglowodanów. Zastanów się, jakie węglowodany spożywasz i wybierz zdrowszą wersję – na przykład produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, owoce i warzywa.
Ogólne wskazówki żywieniowe
Aby zachować równowagę emocjonalną, najlepiej jest zmniejszyć (lub wykluczyć) spożycie soli, cukru, kofeiny, alkoholu oraz wyeliminować wszystkie przetworzone produkty spożywcze. W szczególności zimową porą ciepłe jedzenie może bardziej wspierać nasz organizm, dlatego gotuj domowe zupy, gulasze i potrawy zawierające pełnoziarniste produkty (takie jak brązowy ryż lub kaszę gryczaną). Upewnij się także, że pijesz wystarczającą ilość wody – woda o temperaturze pokojowej jest lepsza dla układu pokarmowego niż woda lodowata.
materiał prasowy