Dlaczego warto jeść szpinak?
Szpinak zawiera beta-karoten, Wit. C i luteinę ( silne przeciwutleniacze), które korzystnie wpływają na stan naszej skóry, wspomaga także zwiększanie masy mięśniowej, reguluje odkładanie się tłuszczu w organizmie i zmniejsza ryzyko chorób, przede wszystkim nowotworowych. W 100 gramach szpinaku znajdują się tylko 23 kalorie.
Tarta ze szpinakiem
Ciasto:
- 225 g mąki
- ½ łyżeczki solo
- 100 g schłodzonego masła
- 4-6 łyżek zimnej wody
Farsz
- 400 g szpinaku
- 250 g sera risotta
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- Jajko
- Olej
- 150 ml śmietanki kremówki
- 30-50g startego parmezanu lub twardego żółtego sera
Rozgrzej piekarni do 200 st. C. Składniki ciasta posiekaj i szybko zagnieć. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim formę do tarty, podnieś brzegi. Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki. Szpinak podduś z czosnkiem na oleju, dopraw solą i pieprzem. Do ostudzonego szpinaku dodaj serek ricotta. W salaterce roztrzep jajko ze śmietanką, dopraw solem i pieprzem według uznania. Masę jajeczną wymieszaj z masą szpinakową. Połączoną masę wylej na schłodzone ciasto i posyp startym parmezanem. Piecz 10 min w temp. 200 st. C, następnie zmniejsz temperaturę do 170 st. C i piecz kolejne 20 min.