Sierpień w kuchni – co jeść, aby było smacznie i zdrowo

809
fot. nadesłane

PORADY | Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia każdego dnia powinno się spożywać minimum 400 g warzyw. Zdrowa i urozmaicona dieta jest kluczem do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu, a korzystając z sezonowych darów natury, nie trzeba przepłacać. Przepis na cukinię faszerowaną mięsem będzie świetnym pomysłem na szybki i pożywny obiad, a bakłażan lub papryka sprawdzą się jako dodatek podkreślający charakter najróżniejszych potraw.

Dlaczego sezonowe warzywa powinny królować na stołach?

Sierpień jest dla rolników miesiącem zbiorów. Sezonowe warzywa i owoce mogą codziennie gościć na stole, dostarczając mnóstwa witamin i minerałów. Im więcej warzyw pojawia na stole, tym zdrowszy organizm. Niestety, wiele osób ciągle zapomina, jak ważna jest zbilansowana dieta. Co więcej, Polacy uwielbiają jeść niezdrowo. Przepis na cukinię może być alternatywą dla tłustych i bogatych w węglowodany dań, które tak często goszczą w polskich domach. Dla podkreślenia smaku potraw można wykorzystać ser. O ile zostanie odpowiednio dobrany do kompozycji smakowej, będzie wspaniałym dodatkiem. Można go podać na wiele sposób: w kawałkach jako wiórki, sosy czy roztopiony na zapiekance. Ser świetnie komponuje się z większością warzyw i jest w stanie nadać charakter każdemu daniu – komentuje Ewa Polińska z firmy MSM Mońki. Korzystając z dobrodziejstw natury można jeść zawsze świeżo i zdrowo, a lato jest wspaniałym momentem na wykorzystanie sezonowych warzyw w kuchni.

Smacznie, zdrowo i jednocześnie… tanio

Nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są zdrowe, za to niewielu ludzi bierze pod uwagę, że sezonowe produkty są też znacznie tańsze. Wykorzystując w kuchni to, co akurat oferuje nam dana pora roku, można szybko zauważyć, że zakupy produktów spożywczych kosztują znacznie mniej. Od wiosny aż do później jesieni pojawiają się warzywa, które nie tylko smakują lepiej niż mrożonki, ale i są zdecydowanie tańsze niż zimą. Z wielu z nich można stworzyć unikatowe dania o bogatym smaku, które podbiją podniebienia najbardziej wybrednych smakoszy fast foodów. Dlaczego więc z nich nie skorzystać? Niech przepis na cukinie krojone w paski zastąpi spaghetti (przepis znajdziesz poniżej), a papryka doda koloru w każdym daniu. Warzywa nie muszą być niesmacznym elementem. Można z nich wyczarować wegetariańskie potrawy, w których sezonowe produkty grają główną rolę albo stworzyć dodatki, które podkreślą charakter dań mięsnych.

Źródło witamin i minerałów

Warzywa dojrzewające w naturalnych warunkach są źródłem witamin i minerałów. Dzisiaj większość z nich można kupić o dowolnej porze roku, ale produkty szklarniowe nigdy nie będą tak bogate w składniki odżywcze jak warzywa dojrzewające wiosną i latem. Na tym nie koniec, bo produkty ze szklarni nigdy nie dorównają smakiem tym, które są zbierane w sezonie. Jednym z najlepszych przykładów są pomidory – zimą też znajdują się na marketowych półkach, ale nawet w połowie nie pachną tak dobrze, jak pomidory zbierane latem. Podobnie jest z papryką, która poza sezonem nie jest tak soczysta i mięsista jak warzywa zbierane latem. Przepis na cukinie faszerowane lub zapiekankę ziemniaczaną z cukinią może być połączeniem wszystkich tych cech, za które wszyscy kochają zdrowe gotowanie – szybko, smacznie, tanio i przede wszystkim pysznie. Sprawdź, co możesz samodzielnie przygotować w domu!

Przepis na cukinie faszerowane

Składniki:

  • 2 średnie cukinie,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 cebule,
  • 1 świeża papryka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 2 pomidory,
  • 300 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku,
  • zioła prowansalskie, sól, pieprz.

Przygotowanie:
Cukinie umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 200 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić cukinie. Na mięso położyć pokrojonego w cząstki pomidora i posypać pozostałym startym serem. Tak przygotowane cukinie wyłożyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temperaturze 180°C przez ok. 50 min.

Przepis na cukinie w formie spaghetti z pesto bazyliowym i serem Aldamer

Składniki:

  • 2 młode cukinie,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 pomidory suszone (w oleju),
  • 50 ml wody,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek świeżej bazylii,
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika,
  • 100 g sera Aldamer MSM Mońki,
  • sól i pieprz do smaku,

Wykonanie:
Cukinie umyć, osuszyć i obieraczką julienne lub tradycyjną do warzyw zestrugać wzdłuż cukinii paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 2 minuty, aż cukinia zmięknie.
Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z cukinii i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać tartym serem żółtym Aldamer.

fot. nadesłane

Zapiekanka z młodych ziemniaków i cukinii z serem Aldamer

Składniki:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków,
  • 1 młoda cukinia,
  • 0,5 l słodkiej śmietanki 18%,
  • 2 żółtka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera Aldamer MSM Mońki,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Wykonanie:
Do słoika wlać śmietankę, dodać żółtka, rozdrobniony czosnek, sól i pieprz do smaku. Zakręcić słoik, dokładnie zmieszać składniki energicznie potrząsając. Następnie przelać do żaroodpornego naczynia i posypać tartym serem.
Ziemniaki oskrobać, umyć i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, pokroić w plastry i ułożyć na zakładkę w naczyniu żaroodpornym na śmietanie posypanej serem, na przemian z plasterkami cukinii. Całość posypać drobno pokrojonym boczkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC przez około 40 minut. Gotową zapiekankę posypać igiełkami świeżego rozmarynu.

nadesłane