PORADY | Masz ochotę na coś smacznego? Zrób to sam. Szybko i smacznie – sernik bez pieczenia idealny do kawy!
Składniki:
- 85 dag półtłustego białego sera
- 200g herbatników
- 200 g masła
- 30g cukru waniliowego
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 50g wiórków kokosowych lub płatków migdałowych
- 100ml esencja herbaciana
Polewa czekoladowa:
- 100g masła
- 3 czubate łyżki cukru
- 1 czubata łyżka dobrego kakao
- 2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Biały ser przetrzeć przez maszynkę. Następnie ukręcić za pomocą miksera masło na puszystą masę, dodając do niej ½ szklanki cukru oraz cukier wanilinowy. Miksować tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu, dodać ser i razem wszystko wymieszać.
Z ukręconej masy serowej odkładamy 3 łyżki masy, do której dodajemy kakao. Następnie masę z dodatkiem kakao wymieszać.
Kiedy obie serowe części mamy już gotowe zabieramy się do składania sernika. Herbatniki moczymy w esencji herbacianej i układamy na papierze śniadaniowym. Najpierw środkowy rząd składający się z pięciu herbatników przylegających do siebie dłuższym bokiem.
Na te herbatniki kładziemy warstwę białej masy serowej a następnie wąski pasek masy kakaowej. W ten sposób powstał „spód” sernika.
Następnie po obu stronach „spodu” układamy po jednym namoczonym herbatniku z niewielką ilością białej masy serowej. Składamy boki tworząc kształt trójkąta. Z podanej ilości otrzymujemy trzy serniki o długości pięciu herbatników każdy. Serniki wkładamy do lodówki, żeby się schłodziły.
Rozpuszczamy masło z dodatkiem wody, cukru i kakao. Wszystko podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Tak przygotowaną polewę pozostawiamy do wystudzenia. Ostygniętą polewą oblewamy sernik, posypujemy wiórkami kokosowymi.
źródło przepisu: Ariete