Ten potencjał trzeba wykorzystać

776
fot. Andrzej Buczyński

ŻARY | Niebawem rozpoczną się prace adaptacyjne dotyczące zagospodarowania piwnic pod budynkiem Muzeum Pogranicza Śląsko-Łużyckiego w Żarach. Dokumentacja jest gotowa, są też środki na pierwszy etap prac.

27 sierpnia radni miejscy podczas sesji zdecydowali o przekazaniu 50 tys. złotych na ten cel. W pierwszym etapie rozebranych zostanie kilka wtórnych ścian działowych. Dzięki temu zwiększy się powierzchnia jednej z sal. W innym miejscu ścianki zostaną postawione i przesunięte otwory drzwione. Pozwoli to na lepsze i bardziej funkcjonalne wykorzystanie powierzchni. A tej w muzeum nie jest za dużo.

– W tym roku udało nam się wygospodarować jedno pomieszczenie, zmniejszając przestrzeń magazynu i dzięki temu mamy teraz osobną salę, w której organizujemy zajęcia warsztatowe dla dzieci – mówi dyrektor muzeum Małgorzata Cegielska. – Kolejny krok, to zagospodarowanie piwnic, które mają naprawdę fajny klimat i jestem przekonana, że w takiej scenerii muzealne ekspozycje będą prezentowały się naprawdę bardzo ciekawie.

Po zakończeniu pierwszego etapu prac budowlanych będzie można sukcesywnie przywracać do życia salę po sali. Najważniejsze, żeby zacząć, bo szkoda takiego potencjału. Układ sal piwnicznych i przejść pomiędzy nimi jest taki, że cały budynek można obejść dookoła, wracając na koniec do wejścia. Dla muzeum i zwiedzających to rozwiązanie wręcz idealne.

– Wykonaliśmy wcześniej trochę prac porządkowych, usunęliśmy śmieci i zalegający gruz – mówi dyrektor Cegielska. – Cieszę się, że prace przy adaptacji piwnic będą kontynuowane, ponieważ nie wszystko można wykonać sposobem gospodarczym, szczególnie przy ścisłym nadzorze konserwatorskim.

ATB